Gnocchi dyniowe,
czyli włoskie kopytka o ciekawym smaku.
Wczoraj zrobiłam więcej pieczonej dyni i stąd dzisiaj przepis na pyszne Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, przepis znam z bloga Kwestia Smaku, choć oczywiście wprowadziłam trochę modyfikacji :) Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2-3 porcje
- 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido
- 250 g ziemniaków
- 75 g mąki pszennej
- 3 łyżki sera ricotta
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 jajko
- 50 g masła
- 20 małych listków szałwii
- pieprz
- sól
Przepis na puree z pieczonej dyni znajdziecie tutaj. Ziemniaki ugotowałam i także zrobiłam z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków, pozostawiłam do ostygnięcia. W misce posiekałam nożem puree z dyni i ziemniaków oraz ser ricotta z mąkami. Następnie dodałam przyprawy i jajko. Całość wymieszałam na gładką masę. Blat kuchenny oraz ręce oprószyłam mąką. Następnie uformowałam ruloniki, od których odrywałam po kawałku ciasta lepiąc z niego kulki wielkości małego orzecha. Żeby nadać gnocchi ich charakterystyczny wygląd, każdą kulkę przeturlałam po ząbkach widelca odciskając w niej rowki. W garnku zagotowałam wodę z solą, kiedy już wrzała wrzuciłam gnocchi i gotowałam do wypłynięcia. W między czasie stopiłam masło i dodałam przyprawy oraz listki szałwii i smażyłam na małym ogniu, aż liście zrobiły się chrupiące. Gnocchi dyniowe podałam polane masłem szałwiowym. Smacznego!
jakie żółciutkie! świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A żółty, nawet pomarańczowy kolor gnocchi zawdzięczają dyni hokkaido, którą uwielbiam :)
UsuńW zeszłym roku zajadałam się tymi gnocchi, a w tym roku dopiero będę :) Hmmm, z takim masłem nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńPyszne są! Nawet zrobiłam więcej i zamroziłam :) Szałwia daje fajny smak w połączeniu z tymi gnocchi !
UsuńWłaśnie niedawno przyuważyłem pierwsze dynie i też przymierzam się do zrobienia takich gnocchi. Twoje wyglądają cudnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Koniecznie zrób z dyni hokkaido, bo tylko ona ma taki piękny kolor :)
UsuńO mamuniu, ależ to musiało być dobre!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie takie zrobić :)
Nawet bardzo dobre :) Polecam i daj znać jak Ci smakowało :)
Usuń