Polędwiczki w sosie z imbirem i grzybami mun,
czyli pyszne orientalne danie.
Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z bloga Kwestia Smaku . Polędwiczki wieprzowe w sosie z imbirem i grzybami mun z sałatką z kapusty to moja propozycja na obiad. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 350 g polędwiczki wieprzowej
- 20 g suszonych grzybów mun
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka kropli Tabasco
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 papryka pepperoni
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
Na początku, polędwiczki pokroiłam w plastry, a następnie w paski. Zmarnowałam je w oliwie z oliwek i pieprzu i soli, odstawiłam. Grzyby mun zalałam gotującą woda i odstawiłam na 15 minut, następnie gotowałam 10 minut. Na rozgrzaną patelnię nałożyłam polędwiczki i smażyłam na dużym ogniu przez klika minut przewracając je, aż się zarumieniły. Dodałam imbir i smażyłam kolejne 2 minuty mieszając. Następnie dodałam sos ostrygowy, Tabasco oraz 2 szklanki wody. Dodałam grzyby mun. Całość gotowałam kolejne 20 minut. Następnie w 1/4 szklanki zimnej wody dodałam mąkę i 3 łyżki sosu z patelni, wszystko dokładnie wymieszałam i dodałam do sosu, mieszając zagotowałam. Sałatkę zrobiłam z poszatkowanej kapusty posolonej, pokrojonej pepperoni i cebulki dymki ze szczypiorkiem. Doprawiłam oliwą z oliwek, octem ryżowym i miodem. Posypałam kminem rzymskim i wymieszałam. Polędwiczki w sosie z imbirem i grzybami mun podałam z makaronem chińskim oraz surówką z kapusty z pepperoni i kminu. Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń