Pieczona dynia z kaszą jaglaną i owocami,
czyli pyszna kolacja wegetariańska.
Pieczona dynia z kaszą jaglaną i owocami to pełne aromatów połączenie dyni z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami, jabłkami. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 60 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 50 g sera żółtego
- 50 g żurawiny suszonej
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka świeżej szałwii
- 1 jajko
- 1 łyżka syropu klonowego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, dynie pokroiłam w poprzek, tak aby uzyskać pierścienie. Każdy pierścień oczyściłam z pestek. Kaszę jaglaną gotowałam w szklance bulionu około 18 minut. Cebulę i jabłko pokroiłam w kostkę. Ser żółty starłam na tartce na grubych oczkach. Żurawinę, orzechy włoskie, i szałwię pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni z oliwą z oliwek podmazyłam cebulę na złoty kolor, dodałam jabłka i dodałam odrobinę wody, całość dusiłam około 8 minut, aż jabłka były miękkie. W misce wymieszałam ugotowaną kaszę jaglaną, jabłka z cebulą, ser żółty, żurawinę i orzechy włoskie oraz szałwię. Dodałam jajko oraz sól i pieprz do smaku, całość wymieszałam. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam oliwą z oliwek i ułożyłam pierścienie z dyni. W miseczce wymieszałam 2 łyżki z oliwy z oliwek z 1 łyżką syropu klonowego, powstałym sosem wysmarowałam każdy pierścień. Następnie pierścienie posoliłam i popieprzyłam. Tak przygotowane pierścienie wypełniłam farszem wcześniej przygotowanym. Piekarnik nagrzałam na 190 stopni i zapiekałam pierścienie z dyni z farszem około 40 minut. Smacznego!
uwielbiam pieczoną dynię hokkaido!
OdpowiedzUsuńInnej odmiany dyni nie kupuję :) Cenie Hokkaido za smak i piękny kolor pomarańczowy :) Pieczona dynia najlepsza!
UsuńBardzo pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń