Cytrynowe ravioli z serem ricotta,
czyli lekkie wiosenne danie włoskie.
Kiedy na dworze jest tak jak dzisiaj, czyli ciepło i wiosennie to lubię takie lekkie obiady jak Cytrynowe ravioli z serem ricotta w sosie cytrynowym. Polecam to pyszne włosie danie!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
Ciasto:
- 100 g mąki włoskiej typ 00
- 1 jajko
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka płaska cukru
Farsz:
- 70 g sera ricotta
- 1/2 cytryny ( skórka)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 40 g masła roztopionego
- 60 g cukru pudru
- 1/2 cytryny (sok)
Na początku, zrobiłam ciasto łącząc ze sobą mąkę, jajko sok i skórkę z cytryny oraz cukier i olej. Ciastko połączyłam widelcem, a następnie wyrobiłam rękoma, aż było elastyczne. Zawinęłam w folię spożywczą i umieściłam w lodówce na 30 minut. W między czasie zrobiłam farsz z wymieszania sera ricotta, soku i skórki z cytryny oraz cukru, umieściłam w lodówce. W miseczce utarłam żółtko z częścią cukru, dodawałam po
trochu masło i cukier puder oraz sok z cytryny. Całość mieszałam na parze, tak
długo aż składniki się ze sobą idealnie połączyły i sos cytrynowy był gotowy. Ciasto podzieliłam na dwie części i każdą część rozwałkowałam cienko na szerokie pasy około 10 cm. Następnie radełkiem podzieliłam na prostokątny o wymiarach 10 x 6 cm. Na prostokątach z jednej partii makaronu, na środku ułożyłam farsz z ricotty. Następnie ciasto wokół farszu wysmarowałam sokiem cytryny, nałożyłam prostokąt ciasta i zlepiłam oba płaty wokół farszu. Widelcem zrobiłam wykończenie ravioli. Tak przygotowane ravioli ( mnie wyszły 4 sztuki) włożyłam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie gotowałam 4 minuty w garnku z wrzącą wodą. Cytrynowe ravioli z serem ricotta podałam z sosem cytrynowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz