Polędwica wołowa w sosie imbirowym,
czyli kuchnia polska fusion.
Inspiracją do zrobienia tego dania był ten przepis z bloga Kwestia Smaku. Polędwica wołowa w sosie imbirowym to aromatyczne i sycące danie. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje.
- 400 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- kilka kropel Tabasco
- pieprz
- sól
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Na początku, polędwicę pokroiłam na 1 cm plastry. Każdy plaster mięsa posoliłam i popieprzyłam z obu stron. Na patelni z grubym dnem podgrzałam oliwę z masłem i każdy plaster polędwicy podmazyłam na złoty kolor z obu stron. Na patelnie z mięsem dodałam imbir i mieszając smażyłam około 20 sekund. Następnie dodałam sos ostrygowy, Tabasco i całość zalałam 2 szklankami gorącej wody. Wymieszałam i dusiłam mięso około 2 h pod przykryciem, kilka razy podczas duszenia przewracałam polędwiczki. Na koniec łyżkę mąki zmieszałam z 1/4 szklanki zimniej wody, dodałam kilka łyżek sosu z patelni, wymieszałam i wlałam na patelnie. Zagotowałam całość, aż sos zgęstniał. Polędwiczki wołowe w sosie imbirowym podałam z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz