Kurczak w cieście kokosowym
z sosem słodko-kwaśnym,
czyli orientalny obiad pełen smaków.
Od dawna miałam chęć na to danie, ale dopiero dzisiaj Wam je prezentuję. Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko - kwaśnym to ciekawe połączenie smaków. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
Na poczatku, filet z kurczaka oczyściąłm z błonek i pokroiłam w większą kostkę. W misce wymieszałam mleko kokosowe, mąkę, jajko oraz cukier, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto musi być gęste. W garnku rozgrzałam głęboki tłuszcz i obtoczone w ciescie kawałki kurczaka nakładałam delikatnie łyżką. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Nastepnie kładłam na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na małej patelni umieściłam ocet ryżowy, wodę, cukier brązowy, ketchup i sos sojowy, doprowadziłam do wrzenia mieszając. W małej miseczce wymieszłam makę kukurysdzianą z 2 łyżkami wody i dodałam na patelnie. Gotowałam mieszając, aż sos zaczął wrzeć. Gotowy sos przelałam do mieseczki. Kurczaka w cieście kokosowym podałam z sosem slodko-kwaśnym i ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz