Łazanki z kapustą kiszoną i
suszonymi borowikami,
czyli proste i smaczne polskie danie.
Łazanki w tym wydaniu to smak dzieciństwa i najbardziej polskie danie z makaronem jakie zgłaszam do konkursu Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę! Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka makaronu łazanki
- 300 g kiszonej kapusty
- 15 g suszonych borowików
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
- pieprz
- magi
Na początku, suszone borowiki zalałam wodą na około 2 godziny, aby zmiękły,
następnie je pokroiłam drobno.
następnie je pokroiłam drobno.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę, dodałam poszatkowaną kapustę oraz grzyby i wodę z grzybów, całość gotowałam na wolnym ogniu około 20 minut, aż woda odparowała. Następnie kapustę doprawiłam pieprzem i odrobiną magi i całość podsmażałam, aż kapusta uzyskała złoty kolor. Na koniec dodałam łazanki ugotowane według przepisu na opakowaniu. Całość podsmażyłam jeszcze z 2-3 minuty i gotowe! Smacznego!
Ten przepis bierze udział w konkursie
Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę!
Moja kulinarna podróż z konkursem "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę" dobiegła końca w naszej pięknej Polsce. Długo się zastanawiałam jakie danie polskie z makaronem jest u nas najpopularniejsze i zdecydowanie wygrały łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi borowikami, których smak pamiętam z dzieciństwa!
Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę!
Smaczny pomysł na makaron :) Bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńZ borowikami uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń