Penne z podgrzybkami,
czyli sezonowe danie z makaronem.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka makaronu penne
- 100 g świeżych podgrzybków
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki Martini Extra Dry
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
Na początku, makaron penne ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu. Podgrzybki umyłam dokładnie i większe grzyby pokroiłam na
plasterki. Czosnek obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwę z oliwek smażyłam czosnek przez około 2 minuty, dodałam posiekany tymianek i smażyłam kolejna minutę. Dodałam grzyby i łyżkę masła. Doprawiałam solą i pieprzem. Dodałam Martini i smażyłam mieszając grzyby tak długo, aż większość Martini odparowało. Dodałam kolejną łyżkę masła. i pietruszkę. Całość smażyłam tak długo, aż grzyby się zarumieniły. Dodałam penne i około 50 ml wody z makaronu. Całość wymieszałam i gotowe! Smacznego!
plasterki. Czosnek obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwę z oliwek smażyłam czosnek przez około 2 minuty, dodałam posiekany tymianek i smażyłam kolejna minutę. Dodałam grzyby i łyżkę masła. Doprawiałam solą i pieprzem. Dodałam Martini i smażyłam mieszając grzyby tak długo, aż większość Martini odparowało. Dodałam kolejną łyżkę masła. i pietruszkę. Całość smażyłam tak długo, aż grzyby się zarumieniły. Dodałam penne i około 50 ml wody z makaronu. Całość wymieszałam i gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz