31 października 2013

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i orzechami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i orzechami,
czyli pyszne danie z piekarnika.



Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to propozycja Ani Starmach
której przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 150 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 70 g sera EDAM 
Na początku, ryż ugotowałam  według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki obsypałam papryką słodką i ostrą oraz pieprzem
i solą , a następnie odstawiłam. Papryki, pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam kurczaka, aż się zarumienił, następnie dodałam paprykę i całość na mniejszym ogniu dusiłam około 15 minut. W między czasie w rondelku na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam pieczarki oraz cebulę, doprawione solą i pieprzem, około 15 minut.  Na suchej patelni uprażyłam posiekane orzechy włoskie. Ryż wymieszałam z pieczarkami, orzechami, dodałam śmietankę i sos sojowy.  Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu dodałam kurczaka z papryką i całość posypałam startym serem. Zapiekałam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz