31 października 2013

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i orzechami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i orzechami,
czyli pyszne danie z piekarnika.



Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to propozycja Ani Starmach
której przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 150 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 70 g sera EDAM 
Na początku, ryż ugotowałam  według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki obsypałam papryką słodką i ostrą oraz pieprzem
i solą , a następnie odstawiłam. Papryki, pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam kurczaka, aż się zarumienił, następnie dodałam paprykę i całość na mniejszym ogniu dusiłam około 15 minut. W między czasie w rondelku na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam pieczarki oraz cebulę, doprawione solą i pieprzem, około 15 minut.  Na suchej patelni uprażyłam posiekane orzechy włoskie. Ryż wymieszałam z pieczarkami, orzechami, dodałam śmietankę i sos sojowy.  Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu dodałam kurczaka z papryką i całość posypałam startym serem. Zapiekałam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

26 października 2013

Sałatka z paluszkami SURIMI i marchewkami mini

Sałatka z paluszkami SURIMI i 
marchewkami mini,
czyli moja kolejna propozycja sałatki z SURIMI.


Tą sałatkę uwielbiam za połączenie paluszków SURIMI ze słodkimi marchewkami mini oraz kukurydzą. Polecam !

Potrzebne składniki:
  • 120 g paluszków SURIMI
  • 200 g marchewek mini 
  • 100 g kukurydzy
  • 150 g sera żółtego u mnie EDAM
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • pieprz
  • sól
Na początku, marchewki mini ugotowałam zgodnie z przepisem na
opakowaniu. Paluszki SURIMI jak już się odmroziły pokroiłam na większe kawałki. Ser żółty także pokroiłam w większą kostkę. W miseczce umieściłam ugotowane marchewki mini, paluszki SURIMI, kukurydzę i ser żółty. Dodałam posiekany koperek oraz majonez i ketchup. Całość wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Wstawiłam na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowa. Smacznego!

21 października 2013

Zapiekany seler naciowy z sosie cytrynowo-śmietanowym

Zapiekany seler naciowy z sosie 
cytrynowo-śmietanowym,
czyli pyszna wegetariańska kolacja.


Przepis na to pyszne danie wegetariańskie znam z blogu www.cocineros.blox.pl. Połączenie specyficznego smaku selera naciowego z cytryną to duet idealny. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 400 g selera naciowego
  • 1 cebula
  • 250 g bulionu 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • parmezan
  • pieprz
Przepis na dwie porcje.
Na początku, łodygi selera naciowego pokroiłam na pół, a potem wzdłuż.
Cebulę pokroiłam w większą kostkę. W rondelku rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, aż się zarumieniła. Dodałam seler naciowy, który doprawiłam pieprzem i zalałam bulionem. Całość dusiłam na mniejszym ogniu  około 15 minut, aż łodygi selera zmiękły. Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem i wyłożyłam do niego podgotowane łodygi selera naciowego. Do sosu pozostałego w rondelku dodałam śmietanę, sok z 1/2 cytryny oraz kurkumę i pieprz. Sos gotowałam kilka minut, aż zgęstniał. Tak przygotowanym sosem polałam łodygi selera i całość posypałam parmezanem. Danie zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180⁰C. Smacznego!

19 października 2013

Koktajl gruszkowo-bananowy ze szczyptą cynamonu

Koktajl gruszkowo-bananowy,
czyli pyszna dietetyczna dawka witamin.


Koktajl gruszkowo-bananowy ze szczyptą cynamonu to pyszna propozycja koktajlu, który jest dietetyczny, a za razem sycący. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu 

Na początku, banana oraz gruszkę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Umieściłam owoce w misce, dodałam maślankę, sok z cytryny oraz cukier i  cynamon. Wszystko razem zmiksowałam blenderem i gotowe. Smacznego!
 

17 października 2013

Szare kluski z puree marchewkowym i kapustą kiszoną

Szare kluski z puree marchewkowym i 
kapustą kiszoną,
czyli tradycyjne wielkopolskie danie.



Szare kluski z puree marchewkowym i kapustą kiszoną to tradycyjne danie wielkopolskie. Dzisiaj je robiłam specjalnie dla mojego męża według przepisu teściowej.  Danie pyszne! Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • mąka pszenna
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 4 duże marchewki 
  • 1 cebula 
  • kapusta kiszona
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól 
Na początku, obrałam marchewki i jednego średniego ziemniaka, następnie pokroiłam wszystko w talarki i zalałam wodą tak aby zakryło wszystkie warzywa, dodałam sól i trochę cukru oraz łyżkę masła.Całość gotowałam, aż do miękkości warzyw. Jeśli po ugotowaniu jest jeszcze dużo wody to należy odlać nadmiar. Przy pomocy blendera zrobiłam puree marchewkowe. Kiszoną kapustę poszatkowałam i zalałam ją wodą tak aby całość zakryć, dodałam majeranek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam następne 30 minut. Na
patelni na łyżce masła podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieniła lekko, dodałam do kapusty. Wszystko wymieszałam i kapusta gotowa. Ziemniaki obrałam i starłam na tartce na najdrobniejszej części. Następnie za pomocą sitka wycisnęłam masę z ziemniaków do miseczki. Po kilku minutach odlałam wodę z ziemniaków a na dnie miski wytraciła się skrobia, która dodałam do wyciśniętych ziemniaków. Następnie dodałam jajko  i  mieszając dodawałam mąkę tak długo, aż uzyskałam konsystencję dość gęstej jednolitej masy. Na dużym płaskim talerzu równo rozłożyłam masę ziemniaczaną. W między czasie ugotowałam duży garnek z osoloną wodą. Zrobione za pomocą łyżki kluseczki kładłam na wrzącą wodę za każdym razem moczyłam łyżkę we wrzątku. Poczekałam, aż kluski się zagotowały i jeszcze chwile gotowałam. Następnie odlałam na sitko i od razu na talerz. Polałam je skwarkami i tłuszczem powstałym z topionego boczku. Na talerzu ułożyłam szare kluski, puree marchewkowe i kiszoną kapustę na ciepło. Smacznego!

15 października 2013

Łazanki po polsku z kapustą kiszoną i suszonymi borowikami.

Łazanki z kapustą kiszoną i 
suszonymi borowikami,
czyli proste i smaczne polskie danie.


Łazanki w tym wydaniu to smak dzieciństwa i najbardziej polskie danie z makaronem jakie zgłaszam do konkursu Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę! Polecam!

11 października 2013

Sałatka z selerem naciowym i kiełkami słonecznika

Sałatka z selerem naciowym i 
kiełkami słonecznika ,
czyli pyszna dawka witamin.


Ta sałatka to bomba witaminowa. Chrupiący seler naciowy połączony z inny warzywami oraz sezamem i kiełkami słonecznika  to moja propozycja
 na kolację. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 pomidor
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 garść kiełków słonecznika
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
Na początku, pomidora i paprykę pokroiłam w większą kostkę. Ogórka obrałam
przekroiłam wzdłuż, a następnie na plasterki. Łodygi selera naciowego pokroiłam na kawałki o szerokości 1 cm. Sezam uprażyłam na suchej patelni. Wszystkie warzywa umieściłam w miseczce posypałam kiełkami słonecznika oraz prażonym sezamem i polałam sosem powstałym z oliwy z oliwek, octu winnego, sosu sojowego oraz pieprzu i soli.
Smacznego!

10 października 2013

Makaron z parówkami po niemiecku

Makaron z parówkami po niemiecku,
czyli szybkie danie na obiad.



Mieszkając przez chwilę w Niemczech jadłam to danie. Niemcy jedzą parówki w każdej postaci. Dzisiaj w ramach konkursu  Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę! proponuje  Makaron z parówkami na ostro. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka makaronu  świderki
  • 2 parówki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan 
Na początku, makaron gotowałam według przepisu na opakowaniu. Na
rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam, pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zarumieni. Następnie, dodałam parówki pokrojone na większe kawałki i całość podsmażyłam do momentu, aż parówki się także zarumieniły. Na patelnię dodałam ugotowany makron, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, czyli pieprz, paprykę ostrą i bazylia. Wszystko wymieszałam, wcześniej dodając 1/3 szklanki wody z makaronu. Chwilę pogotowałam. Podałam z parmezanem. Smacznego!



Ten przepis bierze udział w konkursie

Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę!
Kolejnym przystankiem mojej kulinarnej podróży są Niemcy. Mieszkając przez chwilę w Niemczech jadłam to danie. Niemcy jedzą parówki w każdej postaci i tak często jak się da :) Dziś polecam Makaron z parówkami na ostro.


8 października 2013

Ziemniaczana zapiekanka z borowikami i oscypkiem

Ziemniaczana zapiekanka z borowikami i oscypkiem,
czy aromatyczna propozycja na kolację bądź obiad.


Ziemniaczana zapiekanka z borowikami i oscypkiem, czyli sycąca i pachnąca propozycja kolacji bądź obiadu. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 200 g borowików
  • 200g oscypka
  • 1 duża cebula
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
  • sól
Na początku, ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, następnie
pokroiłam je w grubsze plastry. Borowiki pokroiłam w plastry, cebulę pokroiłam w kostkę, oscypka w cienkie plastry. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam cebulę aż się lekko zarumieniłam, dodałam borowiki i trochę wody, doprawiłam solą i pieprzem, tak dusiłam około 15 minut. W miseczce wymieszałam śmietanę i jogurt oraz majeranek, tymianek sól i pieprz. W foremce o wymiarach 20 cm x 15 cm na dnie ułożyłam plastry ziemniaków, następnie warstwę z grzybów i cebuli oraz warstwę znowu z ziemniaków. Całość polałam sosem ze śmietany. Na wierzchu ułożyłam plastry oscypka. Zapiekankę piekłam w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 30-40 minut. Smacznego!


7 października 2013

3 października 2013

Tarta z tuńczykiem i oliwkami

Tarta z tuńczykiem i oliwkami,
czyli szybka kolacja na ciepło.



Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem  i oliwkami to moja kolejna propozycja tego typu kolacji. Tą wersje polecam szczególnie, bo jest naprawdę smaczna! Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5 oliwek zielonych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki konserwowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól


Na początku, cebulę pokroiłam na piórka, a paprykę w paski. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam cebulę przez około 2 minuty, dodałam paprykę
oraz tuńczyka, całość smażyłam jeszcze około 3 minut, doprawiłam pieprzem. W między czasie, płat ciasta francuskiego pokroiłam na pół i jedną połowę smarowałam rozbełtanym jajkiem. W drugiej części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część. Na środek wyłożyłam podsmażoną masę z tuńczykiem. Śmietanę wymieszałam z resztą jajka oraz z parmezanem i natką pietruszki, tak przygotowanym sosem polałam środek. Tak przygotowaną tartę piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!

2 października 2013

Sałatka nicejska prosto ze słonecznej francuskiej Prowansji

Sałatka nicejska,
czyli najpopularniejsza sałatka francuska.


Sałatka nicejska pochodzi z cudownej francuskiej Prowansalii, jest na tyle sycąca, że nadaje się zarówno na obiad jak na kolację. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka makaronu penne
  • 1 jajko
  • 50 g fasolki zielonej 
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5 oliwek czarnych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz
  • sól
Na początku, makaron penne ugotowałam według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Jajko ugotowałam na twardo, a następnie pokroiłam na
ćwiartki. Fasolkę zieloną gotowałam 15 minut w osolonej wodzie. Pomidorki pokroiłam na pół, a cebulę w piórka.  Na talerzu umieściłam makaron penne, fasolkę zieloną oraz pomidorki z cebulą i wszystko delikatnie wymieszałam. Dodałam jajko, tuńczyk w kawałkach oraz oliwki czarne. Całość posypałam ziołami prowansalskimi. W miseczce wymieszałam oliwę z oliwek, ocet winny i  i musztardę dijon doprawione solą oraz pieprzem i tak powstał sos, którym polałam sałatkę. Sałatka po około godzinie w lodówce jest gotowa. Smacznego!


Ten przepis bierze udział w konkursie

Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę!
Po pięknych Alpach Szwajcarskich, czas na podróż do cudownej francuskiej Prowansji, która urzeka nie tylko widokami, ale też kuchnią. Najbardziej znanym daniem z tego regionu jest Sałatka Nicejska, która jest nie tylko sycąca, ale też bardzo dobra! Polecam!