Naleśniki po włosku,
czyli propozycja kolacji bądź przystawki.
Naleśniki po włosku, czyli z fetą, oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Polecam!
Potrzebne składniki:
Naleśniki:
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka płaska ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 80 g fety
- 4 suszone pomidory
- 5 oliwek zielonych
- 7 kaparów
- 8 listków oregano
- 8 listków bazylii
- 1 łyżka oleju z pomidorów
Na początku, wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam blenderem, aż uzyskałam jednolitą masę. Patelnie teflonową wysmarowałam oliwą i rozgrzałam. Na tak przygotowanej patelni usmażyłam naleśniki. W miseczce wymieszałam fetę rozdrobioną widelcem, oliwki pokrojone w plastry, suszone pomidory pokrojone w paski i kapary przekrojone na pół. Dodałam posiekaną bazylię i oregano oraz olej z pomidorów. Farsz wymieszałam i nałożyłam go na naleśniki. Naleśniki zwinęłam w rulon i przekroiłam na pół. Przed podaniem polałam oliwą extra vergine. Smacznego!
bardzo smakowite :) takich naleśników jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam!
OdpowiedzUsuń