Dietetyczne burrito,
czyli danie meksykańskie z indykiem.
Burrito to danie meksykańskie popularne na całym świecie. Dzisiaj prezentuje Wam przepis na dietetyczną wersje tego pysznego dania z mięsem z indyka.
Potrzebne składniki:
- 4 tortille
- 400 g filetu z indyka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryczka pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1/2 limonki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 garść natki pietruszki
- 2/3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka Przyprawy meksykańskiej
- 1 łyżeczka kminu
- ser mozzarella do posypania
- pieprz
- sól
Na początku, filet z indyka zmieliłam. Papryki, cebulę oraz czosnek pokroiłam w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyłam 1 ząbek czosnku, dodałam mięso mielone, które doprawiałam białym pieprzem, solą i 1/3 łyżeczki chili. Mięso podmazyłam około 5 minut mieszając, aż nabrało kolor biały. Gotowe mięso przełożyłam do miseczki. Na tej samej patelni dodałam oliwy z oliwek i podsmażyłam cebulę, papryczkę pepperoni, czosnek oraz kmin. Po około 3 minutach dodałam skórkę z limonki. Następnie dodałam pomidory w puszcze z sosem. Całość doprawiłam Przyprawą meksykańską, 1/3 łyżeczki chili, pieprz i sól oraz sok z 1/2 limonki. Kiedy sos się zredukował o około połowę, dodałam papryki i mieszając dusiłam około 3 minut. Dodałam mięso wcześniej podsmażone, odsączoną czerwoną fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszałam i gotowałam sos następne 5 minut. Tortille podgrzewałam w mikrofali i na kazdą nałożyłam farsz i zwinęłam jak naleśnik. Tortillę spięłam wykałaczkami i ułożyłam je na talerzach, każdą posypałam startą mozzarellą. Burrito zapiekałam około 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopił a tortille będą chrupiące. Po tym czasie burrito jest gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz