23 maja 2014

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki,
czyli idealny posiłek na upalny dzień.



Chłodnik z botwinki robi się w zaledwie 20 minut, potem chłodzenie i gotowe. Chłodnik jest dietetyczny, pełen witamin i doskonale chłodzi w upale dni. Polecam!



Potrzebne składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 500 ml kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion warzywny
  • sok z 1/4 cytryny
  • pieprz
  • sól
Na początku, liście botwinki umyłam i pokroiłam drobno. Burczaki obrałam i także pokroiłam w małą kostkę. Pokrojone liście botwinki oraz buraczki umieściłam w garnku i zalałam bulionem warzywnym, tak aby pokrył botwinkę. Gotowałam około 20 minut, aż warzywa były miękkie. Odstawiałam do ostygnięcia, dodając wcześniej sok z cytryny.W między czasie obrane ogórki oraz rzodkiewki starłam na tartce na grubych oczkach. Koperek oraz szczypiorek także pokroiłam drobno. Kiedy wywar i botwinka ostygły, dodałam ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodałam kefir i całość wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Wstawiałam do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie przepadam za chłodnikami ale ten wygląda tak apetycznie, że na pewno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo:) I zachęcam mimo wszystko do wypróbowania! Pozdrawiam:)

      Usuń