Curry z kurczakiem i fasolką szparagową,
czyli pyszne, pikantne danie orientalne.
Curry z kurczakiem i fasolką szparagową przypomina mi smak Sri lanki jaki znam. Danie aksamitne i zarazem pikantne z fasolką i kurczakiem tworzy idealny duet. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis dla 2 osób
- 2 filety z kurczaka
- 250 g fasolki szparagowej zielonej
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 papryczka chili
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżeczki sypkiej curry
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
Na początku, filet z kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam w dużą kostkę i zmarnowałam go na 10 minut w 2 łyżeczkach zielonej pasty curry, 1 łyżeczce sypkiej curry i 1 łyżeczce garam masala i trochę oliwy z oliwek. Papryczkę chili, czosnek, imbir i cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Fasolkę oczyściłam i pokroiłam ją na kawałki 3 cm, a następnie wrzuciłam do gorącej osolonej wody na 5 minut. Potem fasolki odcedziłam i przelałam zimną wodą. Na patelni z grubym dniem smażyłam na oliwie z oliwek papryczkę chili, czosnek, imbir i cebulę przez około 3 minuty, mieszając. Dodałam trochę oliwy z oliwek i kurczaka w marynacie. Smażyłam kolejne 5 minut, mieszając, aż kurczak był gotowy. Następnie dodałam fasolkę i mleczko kokosowe. Doprawiłam 2 łyżeczkami zielonej pasy curry i po 1 łyżeczce sypkiej curry i garam masala oraz sok z 1/2 limonki. Całość dusiłam na wolnym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstniał i fasolka była miękka. Curry z kurczakiem i fasolką podałam z ryżem jaśminowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz