Kurczak słodko-pikantny z warzywami,
czyli orientalny i dietetyczny obiad.
Kurczak słodko-pikantny z warzywami powstał z tego co znalazłam w lodówce :) Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 150 g filet z kurczaka
- 7 różyczek kalafiora
- 1/3 cukinii
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 10 fasolek szparagowych
- 1/2 papryki żółtej
- 1/3 pora (białej części)
- 4 łyżki Sosu słodko-pikantnego chili Tao Tao
- oliwa z oliwek
Na początku, kurczaka pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w łyżce Sosu słodko -pikantnego Chili Tao Tao. Kalafiora gotowałam 5 minut w wodzie z solą i cukrem. Fasolkę szparagową gotowałam 12 minut w także wodzie z solą i cukrem. Marchewkę pokroiłam w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę pokroiłam w kostkę, a pora w plastry, natomiast paprykę i cukinię w większą kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i pora przez 3 minuty mieszając, dodałam kurczaka i smażyłam kolejne 5 minut mieszając, aż kurczak był gotowy. Następnie dodałam wszystkie warzywa i 3 łyżki Sosu słodko -pikantnego Chili Tao Tao oraz 1/3 szklanki wody. Całość dusiłam około 15 minut, mieszając. Kurczak słodko- pikantny podałam z kaszą kus kus . Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz