Knedle ze śliwkami,
czyli smak dzieciństwa.
Knedle ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, ale też smak dzieciństwa. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje, 8 sztuk
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 8 śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cynamon
- cukier
- masło
Na początku, ziemniaki obrałam i ugotowałam je w lekko osolonej wodzie. Potem zostawiałam do wystudzenia. Kiedy ziemniaki były już zimne starłam je na tarce na małych oczkach. Do ziemniaków dodałam jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Następnie ze wszystkich składników zagniotłam ciasto. Śliwki umyłam i wypestkowałam. Ciasto podzieliłam na 8 części. Z każdej części zrobiłam kulkę , którą spłaszczyłam na dłoni, na środek dałam śliwkę i z ciasta uformowałam kulkę, tak aby ciasto było wokół śliwki. Tak przygotowane knedle gotowałam we wrzącej osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Knedle ze śliwkami podałam posypane cukrem i cynamonem oraz polane stopionym masłem. Smacznego!
Uwielbiam knedle, już bardzo dawno ich nie jadłam, a Ty przypomniałas mi o nich. 'Pycha
OdpowiedzUsuń:) cieszę się i polecam :)
Usuńnajlepsze smaki lata (:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Wieki nie jadłam! Kusisz :)
OdpowiedzUsuń