Placki z batatów i kukurydzy
z miętowym sosem tzatzyki,
czyli aromatyczne danie wegetariańskie.
Połączenie słodkich batatów i kukurydzy oraz pikantnych przypraw czyni te placki bardzo aromatycznymi. Smak dopełnia miętowy sos tzatzyki. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 450 g batatów
- 100 g kukurydzy
- 5 łyżek posiekanego grubego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos tzatziki:
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g ogórka
- pół ząbka czosnku
- 10 listków mięty posiekanych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na początku, bataty obrałam i gotowałam je 20 minut, aż były miękkie. Następnie odlałam wodę i ubiłam je tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiłam do przestygnięcia. Kiedy bataty były już zimne wymieszałam je z kukurydzą, natką pietruszki, szczypiorkiem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec dodałam jajko oraz mąkę i bułkę tartą, wszystko razem wymieszałam. Wilgotnymi dłońmi z masy uformowałam 5 placków. Placki smażyłam na oliwie z oliwek na rumiany kolor z obu stron. Sos tzatzyki robiłam, zaczynając od obrania ogórka i starcia
na małych oczkach. Następnie ogórka wymieszałam z jogurtem, dodałam przeciśnięty
przez praskę czosnek i drobno posiekane liście mięty. Doprawiłam solą, pieprzem
i cytryną.
Placki z batatów i kukurydzy podałam z miętowym sosem tzatzyki. Polecam!
Placki są wspaniałe! Nieporównywalnie lepsze, niż zwykle ziemniaczane. Podałam z mizerią zamiast tzatzyki i też było extra:) malajaa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Polecam się z innymi przepisami także :) Pozdrawiam!
Usuń