Ciasto dyniowe z wanilią i pomarańczową nutą,
czyli niezwykle aromatyczne ciasto sezonowe.
Pierwszy raz robiłam to ciasto i jestem pod wrażeniem jego smaku.
Ciasto dyniowe z wanilią i pomarańczą z polewą z białej czekolady jest przepyszne. Przepis troszkę przeze mnie zmodyfikowany znam
Potrzebne składniki:
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady
- mleko
- sok z wyciśniętej pomarańczy
Na początku, obrałam dynię i usunęłam pestki, pokroiłam na mniejsze kawałki. Polałam odrobiną oliwy z oliwek i piekłam około 40 minut w temperaturze 190 stopni, aż wszystkie kawałki dyni były miękkie. Następnie poczekałam, aż
ostygnie i za pomocą blendera zrobiłam puree z dyni. Na patelni roztopiłam masło i dodałam do niego cukier i cukier wanilinowy, wszystko dobrze pomieszałam, aby składniki się ze sobą połączyły. Odstawiłam z ognia. Puree z dyni połączyłam ze skórą z pomarańczy i dodałam żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do masy z dyni, pomarańczy i żółtek dodawałam w trzech partiach mąkę oraz masło z cukrami, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszałam. Formę tortownicy 26 cm, wysmarowałam masłem i dół wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę umieściłam w tortownicy i piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta polałam je polewą, która powstała z roztopionej na parze białej czekolady i odrobiny mleka oraz soku z pomarańczy. Smacznego!
ostygnie i za pomocą blendera zrobiłam puree z dyni. Na patelni roztopiłam masło i dodałam do niego cukier i cukier wanilinowy, wszystko dobrze pomieszałam, aby składniki się ze sobą połączyły. Odstawiłam z ognia. Puree z dyni połączyłam ze skórą z pomarańczy i dodałam żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do masy z dyni, pomarańczy i żółtek dodawałam w trzech partiach mąkę oraz masło z cukrami, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszałam. Formę tortownicy 26 cm, wysmarowałam masłem i dół wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę umieściłam w tortownicy i piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta polałam je polewą, która powstała z roztopionej na parze białej czekolady i odrobiny mleka oraz soku z pomarańczy. Smacznego!
Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i równie dobrze smakuję :)
UsuńO łał, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń