2 września 2014

Gnocchi dyniowe

Gnocchi dyniowe,
czyli włoskie kopytka o ciekawym smaku.


Wczoraj zrobiłam więcej pieczonej dyni i stąd dzisiaj przepis na pyszne Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, przepis znam z bloga Kwestia Smaku, choć oczywiście wprowadziłam trochę modyfikacji :) Polecam!


Potrzebne składniki:
Przepis na 2-3 porcje
  • 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 75 g mąki pszennej
  • 3 łyżki sera ricotta 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 jajko
Masło szałwiowe:
  • 50 g masła
  • 20 małych listków szałwii 
  • pieprz
  • sól



Przepis na puree z pieczonej dyni znajdziecie tutaj. Ziemniaki ugotowałam i także zrobiłam z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków, pozostawiłam do ostygnięcia. W misce posiekałam nożem puree z dyni i ziemniaków oraz ser ricotta z mąkami. Następnie dodałam przyprawy i jajko. Całość wymieszałam na gładką masę. Blat kuchenny oraz ręce oprószyłam mąką. Następnie uformowałam ruloniki, od których odrywałam po kawałku ciasta lepiąc z niego kulki wielkości małego orzecha. Żeby nadać gnocchi ich charakterystyczny wygląd, każdą kulkę przeturlałam po ząbkach widelca odciskając w niej rowki. W garnku zagotowałam wodę z solą, kiedy już wrzała wrzuciłam gnocchi i gotowałam do wypłynięcia. W między czasie stopiłam masło i dodałam przyprawy oraz listki szałwii i smażyłam na małym ogniu, aż liście zrobiły się chrupiące. Gnocchi dyniowe podałam polane masłem szałwiowym. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. jakie żółciutkie! świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A żółty, nawet pomarańczowy kolor gnocchi zawdzięczają dyni hokkaido, którą uwielbiam :)

      Usuń
  2. W zeszłym roku zajadałam się tymi gnocchi, a w tym roku dopiero będę :) Hmmm, z takim masłem nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są! Nawet zrobiłam więcej i zamroziłam :) Szałwia daje fajny smak w połączeniu z tymi gnocchi !

      Usuń
  3. Właśnie niedawno przyuważyłem pierwsze dynie i też przymierzam się do zrobienia takich gnocchi. Twoje wyglądają cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koniecznie zrób z dyni hokkaido, bo tylko ona ma taki piękny kolor :)

      Usuń
  4. O mamuniu, ależ to musiało być dobre!
    Muszę sobie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo dobre :) Polecam i daj znać jak Ci smakowało :)

      Usuń