Kotlety z jajek,
czyli wersja wegetariańska kotletów.
Kotlety z jajek to pyszna alternatywa dla wegetarian i nie tylko. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 1/2 bułki czerstwej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 łyżki natki pietruszki
- bułka tarta
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- mleko
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, dwa jajka ugotowałam na twardo, a następnie starłam je na tartce na grubych oczkach. Bułkę namoczyłam w mleku, aby zmiękła. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam ją na oliwie z oliwek. W misce wymieszałam ze sobą jajko na twardo, cebulę podsmażoną , natkę pietruszki oraz 1/2 jajka surowego i odciśniętą bułkę. Całość doprawiłam kurkumą oraz pieprzem i solą. Uformowałam kotlety i obtoczyłam je w bułce tartej, piekłam na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieniły. Smacznego!
Dla mnie jedne z lepszych kotletów na ziemi :)
OdpowiedzUsuńDla mnie także:)
UsuńUwielbiam! ostatnio robiłam troszkę inne ale na ich bazie :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ale jadam bardzo rzadko - głównie na wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuń