Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, tartą dynią i kremowym sosem pomarańczowym,
czyli oryginalne i szybkie danie sezonowe.
Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, tartą dynią i
kremowym sosem pomarańczowym, to przepis który znam z blogu Kwestia Smaku. i polecam Wam, bo to pyszne i oryginalne w smaku danie. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 60 g startej dyni
- skórka starta z 1/2 pomarańczy + sok 1/2 pomarańczy
- 100 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- pieprz
- sól
- parmezan
Na początku, makaron gotowałam według przepisu na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiłam 1/4 szklanki wody, w której gotował się
makaron. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim większe kawałki szynki szwarcwaldzkiej przez około 3 minuty, aż szynka się zarumieniła. Następnie ją przełożyłam na talerz. Na patelnię dodałam kolejną łyżkę masła i dodałam startą dynię, doprawiłam solą i pieprzem i całość smażyłam około 5 minut, aż dynia zmiękła i się zarumieniła. Następnie dodałam podsmażoną szynkę, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, wodę z makaronu oraz śmietanę. Wszystko wymieszałam i gotowałam kilka minut aby sos zgęstniał. Dodałam makaron i dokładnie wymieszałam. Podając na talerzu posypałam danie parmezanem. Smacznego!
makaron. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim większe kawałki szynki szwarcwaldzkiej przez około 3 minuty, aż szynka się zarumieniła. Następnie ją przełożyłam na talerz. Na patelnię dodałam kolejną łyżkę masła i dodałam startą dynię, doprawiłam solą i pieprzem i całość smażyłam około 5 minut, aż dynia zmiękła i się zarumieniła. Następnie dodałam podsmażoną szynkę, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, wodę z makaronu oraz śmietanę. Wszystko wymieszałam i gotowałam kilka minut aby sos zgęstniał. Dodałam makaron i dokładnie wymieszałam. Podając na talerzu posypałam danie parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz