Francuskie ślimaki z szynką i serem,
czyli szybka przekąska bądź kolacja.
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem pierwszy raz jadłam na moim panieńskim wieczorze, kiedy je przyniosła koleżanka i były hitem kulinarnym wieczoru:) Robi się je szybko i smakują doskonale zarówno na ciepło oraz
na zimno. Polecam!
na zimno. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 ciasto francuskie gotowe
- 150 g szynki
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Na początku, szynkę, ser żółty oraz cebulę pokroiłam w kostkę. Dodałam śmietanę, białko z jajka i natkę pietruszki oraz pieprz i sól. Wszystko razem wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam, na środku rozłożyłam farsz, tak aby boki były wolne. Następnie zwinęłam jak strucel i pokroiłam na 2 cm plastry, które ułożyłam na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaka posmarowałam żółtkiem. Piekłam około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym na 200oC. Z jednego ciasta francuskiego wyszło mi 10 ślimaków. Smacznego!
Wyglądają kusząco :) A ja taka głodna...
OdpowiedzUsuń