Placki ziemniaczane z cukinią ,
czyli inna wersja popularnego polskiego dania.
Robiłam już placki ziemniaczane i placki z cukinii, więc przyszedł czas na
Potrzebne składniki:
- 2 większe ziemniaki
- 1/2 średniej cukinii ( ok.150 g)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Na początku, ziemniaki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinie razem ze skórą także starłam na grubych oczkach. Połączyłam oba warzywa, dodałam jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dodałam mąkę oraz doprawiłam solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż się placki zarumieniły z obu stron. Podałam je z cukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz