Chleb na drożdżach,
czyli domowo i zdrowo.
Przepis na ten chleb na drożdżach mam od mojej szwagierki. Chleb robi się szybko, a jest pyszny! Wystarczy forma do keksa i piekarnik. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1/2 kg mąki pszenno-razowej
- 0,5 l letniej wody przygotowanej
- 1/2 łyżki soli
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki siemia lnianego
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki pestek ze słonecznika
- 2 łyżki pestek z dyni
Na początku, połowę porcji mąki wsypałam do miski, na środku rozgarnęłam i w to miejsce pokruszyłam drożdże. Następnie, drożdże trochę podlałam wodą i lekko wymieszałam z odrobiną mąki. Odstawiłam na 10 minut, aż drożdże się trochę "ruszyły". Następnie wszystko razem wymieszałam. Dodałam sól oraz resztę mąki i wody. Wszystko razem wymieszałam i dodałam siemię lniane, otręby pszenne oraz pestki ze słonecznika i dyni. Ciasto dobrze wyrobiłam, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę na keks wymiarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. W tak przygotowanej formie wyłożyłam ciasto na chleb. Odstawiłam ciasto na 1 h przykryte ścierką, aby wyrosło. Następnie piekłam 1 h w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz