Dietetyczne klopsiki z pistacjami
w sosie koperkowym,
czyli lekko i pysznie.
Przepis na te dietetyczne klopsiki z pistacjami w sosie koperkowym znam z programu TVN Style "Rewolucja na talerzu". Klopsiki w tradycyjnej wersji mają około 500 kcal, a w tej prezentowanej przeze mnie 159 kcal i smakują wyjątkowo:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 200 g chudej cielęciny
- 1 garść posiekanych pistacji
- 2 kostki warzywne
- 1/2 pęczka kopru
- 1 cytryna
- pieprz
- sól
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 pęczka kopru
- skórka i sok z cytryny
- pieprz
- sól
Na początku, mięso zmieliłam i dodałam do niego pistacje oraz 1/4 pęczka koperku, pieprz i sól. Dobrze wymieszałam składniki ze sobą i uformowałam klopsiki. Następnie, zagrzałam litr wody z 2 kostki warzywne, 1/4 pęczka koperku, starta skórka z 1/2 cytryny i sok z 1/4 cytryny. Kiedy wywar zaczął wrzeć umieściłam w nim klopsiki i gotowałam 10 minut. W między czasie, przygotowałam sos z wymieszania jogurtu naturalnego z 1/2 pęczka koperku oraz łyżka wywaru. Sos doprawiłam pieprzem, solą oraz skórą z 1/2 cytryny i sokiem z 1/4 cytryny. Podałam z ryżem. Polecam to pyszne danie! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz