Tradycyjne bitki wołowe,
czyli pyszne polskie danie.
Dziś danie tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki wołowe.
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa wołowego- rostbefu
- 1 duża cebula
- 1 Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
- 500 ml wody
- 4 szt. ziele angielskie
- 3 szt. liści laurowych
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- kilka grzybów suszonych
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek
Na początku, mięso pokroiłam na 1 cm plastry i następnie rozbiłam je tłuczkiem. Cebulę pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyłam z obu stron plastry rostbefu obtoczone wcześniej w mące. Kiedy mięso się zarumieniło przełożyłam je do rondla. Na patelni na której podsmażałam mięso, dodałam oliwy z oliwek i podsmażyłam cebule, aż się zeszkliła i dodałam ją do bitek. Całość zalałam 500 ml wody. Dodałam kostkę Knorr oraz przyprawy i grzyby. Całość dusiłam na mały ogniu 40 minut. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz