Orientalny kurczak pomarańczowy,
czyli pyszne i dietetyczne danie.
Orientalny kurczak pomarańczowy to danie, które robi się w 20 minut i do tego jest bardzo smaczne i dietetyczne. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 150 g filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka startego imbiru świeżego
- oliwa z oliwek
- mąka ziemniaczana
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startego imbiru świeżego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na początku, kurczaka pokroiłam w większe kawałki i zmarnowałam go w sosie sojowym, białym winie i imbirze, odstawiałam na 15 minut. Następnie na rozgrzanej oliwie z oliwek smażyłam kawałki kurczaka obtoczone w mące ziemniaczanej na złoty kolor. Z soku pomarańczowego, świeżego imbiru i miodu zrobiłam sos, kiedy zaczął się gotować dodałam mąkę ziemniaczaną i mieszając gotowałam jeszcze chwilę, aby zgęstniał. Do sosu dodałam usmażone kawałki kurczaka i dokładnie wymieszałam, aż każdy kawałek mięsa oblepił się sosem. Orientalnego kurczaka pomarańczowego podawałam z ryżem. Smacznego!
Czy można użyć innej mąki? Np. orkiszowej razowej? Akurat taką mam w domu:D
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zastąpić mąkę ziemniaczaną inna, polecałabym mąkę pszenną, ale możesz spróbować też z orkiszową :) Pozdrawiam!
Usuń