Kurczak po wietnamsku,
czyli smacznie i szybko.
Potrzebne składniki:
Porcja dla 2 osób
Porcja dla 2 osób
- 300 g filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka Garam Masala
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, filet z kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam w większą kostkę. Przełożyłam do miseczki dodałam przyprawę Garam Masala, paprykę słodką, chili, sos sojowy i czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszałam wszystko i odstawiałam na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnie wsypałam cukier oraz odrobinę oliwy z oliwek i na małym ogniu mieszałam, aż całkowicie się rozpuścił. Do karmelu dodałam kurczaka i mieszałam aż każdy kawałek obtoczył się karmelem. Dodałam oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dusiałam następne 5 minut. W między czasie, na innej patelni podsmażyłam na złoty kolor cebulę pokrojoną w pióra, którą następnie dodałam do kurczaka i całość dusiłam mieszając jeszcze 4 minuty. Tak przygotowanego kurczaka po wietnamsku podałam z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z marchewką i cebulą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz