28 stycznia 2014

Kurczak po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku,
czyli smacznie i szybko.


Kurczak po wietnamsku to pyszne i aromatyczne danie. Polecam!

 

Potrzebne składniki: 
Porcja dla 2 osób
  • 300 g filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Na początku, filet z kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam w większą kostkę. Przełożyłam do miseczki dodałam przyprawę Garam Masala, paprykę słodką, chili, sos sojowy i czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszałam wszystko i odstawiałam na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnie wsypałam cukier oraz odrobinę oliwy z oliwek i na małym ogniu mieszałam, aż całkowicie się rozpuścił. Do karmelu dodałam kurczaka i mieszałam aż każdy kawałek obtoczył się karmelem. Dodałam oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dusiałam następne 5 minut. W między czasie, na innej patelni podsmażyłam na złoty kolor cebulę pokrojoną w pióra, którą następnie dodałam do kurczaka i całość dusiłam mieszając jeszcze 4 minuty. Tak przygotowanego kurczaka po wietnamsku podałam z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z marchewką i cebulą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz