Kolorowa Tarta Wegetariańska,
czyli pysznie i zdrowo:)
Sekret tej tarty tkwi w ułożeniu składników, jest trochę zabawy z tym, ale warto. Ładnie podanie danie lepiej przecież smakuje :) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 większa cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duża marchewka
- 1 ciasto francuskie
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Naczynie do tarty o średnicy 28 cm wyłożyłam ciastem francuskim, docięłam
boki i dno nakłuwałam widelcem. Cukinie, bakłażana i obraną marchew pokroiłam w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. I kolejno, zaczynając od zewnętrznej strony układałam kręgi z warzyw, zaczynając od kręgu z bakłażana, potem marchewki i cukinii. Tak powtarzałam kręgi, aż doszłam do samego środka tarty. W miseczce wymieszałam jajko, serek mascarpone i śmietanę na jednolitą masę, dodałam wszystkie przyprawy i znowu wymieszałam. Zalałam całą tartę powstałą masą. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
boki i dno nakłuwałam widelcem. Cukinie, bakłażana i obraną marchew pokroiłam w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. I kolejno, zaczynając od zewnętrznej strony układałam kręgi z warzyw, zaczynając od kręgu z bakłażana, potem marchewki i cukinii. Tak powtarzałam kręgi, aż doszłam do samego środka tarty. W miseczce wymieszałam jajko, serek mascarpone i śmietanę na jednolitą masę, dodałam wszystkie przyprawy i znowu wymieszałam. Zalałam całą tartę powstałą masą. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Podanie rewelka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńUwielbiam tą tartę , u mnie w domu to stałe danie obiadowe:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Jest wspaniała, wygląda pięknie i wbrew pozorom układanie nie trwa długo. Super, dzięki!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńP.S. Po takich komentarzach chce się tworzyć tego bloga :)
Pierwszy raz udało mi się zrobić coś, co wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu w przepisie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i zawsze robi niesamowite wrażenie!
Wygląda, jakby wymagała wiele pracy, a obieraczką to chwilka.
Bardzo bardzo się cieszę :) I zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńBardzo lubię! Wygląda zjawiskowo, na dużo bardziej skomplikowaną, niż jest w rzeczywistości. Tylko zawsze najpierw papier do pieczenia wykładam, żeby łatiwej ją było potem od dna odkleić. Wielkie dzięki za ten przepis, jest super:) malajaa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam!
Usuń