Kurczak po chińsku,
czyli pyszne i dietetyczne danie.
Kurczak po chińsku to danie lekkie, kolorowe i bardzo aromatyczne, ale za razem ostre. Jednak z ryżem smakuje idealnie. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200 g mieszanki chińskiej mrożonej (marchew,kiełki fasoli mung, pędy bambusa, papryki, por)
- 1 garść grzybów mun
- 1 papryczka chili
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa chili
- przyprawa imbir
- przyprawa papryka ostra
- przyprawa papryka słodka
- 4 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, kurczaka pokroiłam w kostkę i zmarnowałam go w oliwie z oliwek, 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawach (chili, imbir. papryka ostra i słodka, pieprz, sól) i wstawiłam do lodówki na około 1 h. Papryczkę chili, imbir i czosnek pokroiłam w kostkę. Grzyby mun namoczyłam w gorącej wodzie, aby zmiękły. Na rozgrzanej oliwie z oliwek posmażyłam papryczkę chili, imbir i czosnek przez 3 minuty, mieszając. Dodałam kurczaka w marynacie i smażyłam, aż kurczak się zarumienił. Następnie dodałam warzywa mieszanki chińskiej oraz grzyby mun z wodą w której się moczyły. Doprawiłam 2 łyżkami sosu sojowego, solą pieprzem i przyprawą chili. Zmniejszyłam ogień i całość dusiłam jeszcze około 15 minut, aż warzywa zmiękły. Podawałam z ryżem dzikim. Przepis na 2 porcje. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz