22 stycznia 2014

Wieprzowina Pięć Smaków

Wieprzowina Pięć Smaków,
czyli pyszne i szybkie danie orientalne.


Przepis na Wieprzowinę Pięć Smaków znam z bloga Filozofia Smaku
Danie jest bardzo smaczne, a robi je się w zaledwie 20 minut. Polecam!

 

Potrzebne składniki:
(przepis dla 2 osób)
  • 200 g schabu bez kości ( 3 plastry)
  • 2 łyżeczki Przyprawy 5 smaków
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1/5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • ryż ( u mnie dziki)
  • oliwa z oliwek
Na początku, ryż gotowałam według instrukcji na opakowaniu. W między czasie, imbir, papryczkę chili, czosnek i cebulki pokroiłam w małą kostkę. Paprykę zieloną oraz czerwoną i marchew pokroiłam w paski. Podobnie schab w plastrach pokroiłam w paski. Tak przygotowany schab posoliłam i dodałam 1 łyżeczkę Przyprawy 5 smaków. Przygotowałam sos z wymieszania wody, sosu sojowego, mąki kukurydzianej oraz octu i 1 łyżeczką Przyprawy 5 smaków. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam schab przez około 5 minut. Przełożyłam mięso na papierowy ręcznik. na tej samej patelni podsmażyłam imbir, papryczkę chili oraz czosnek przez około 1 minutę, dodałam papryki, cebulkę oraz marchewki. Smażyłam całość kolejne 5 minut mieszając często. Dodałam podsmażony schab, sos i szczypiorek. Gotowałam jeszcze kilka minut, aż sos zgęstniał. Tak przygotowaną Wieprzowinę Pięć Smaków podałam z dzikim ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz