Wieprzowina Pięć Smaków,
czyli pyszne i szybkie danie orientalne.
Przepis na Wieprzowinę Pięć Smaków znam z bloga Filozofia Smaku .
Potrzebne składniki:
(przepis dla 2 osób)
- 200 g schabu bez kości ( 3 plastry)
- 2 łyżeczki Przyprawy 5 smaków
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 3/4 szklanki wody
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/5 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- ryż ( u mnie dziki)
- oliwa z oliwek
Na początku, ryż gotowałam według instrukcji na opakowaniu. W między czasie, imbir, papryczkę chili, czosnek i cebulki pokroiłam w małą kostkę. Paprykę zieloną oraz czerwoną i marchew pokroiłam w paski. Podobnie schab w plastrach pokroiłam w paski. Tak przygotowany schab posoliłam i dodałam 1 łyżeczkę Przyprawy 5 smaków. Przygotowałam sos z wymieszania wody, sosu sojowego, mąki kukurydzianej oraz octu i 1 łyżeczką Przyprawy 5 smaków. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam schab przez około 5 minut. Przełożyłam mięso na papierowy ręcznik. na tej samej patelni podsmażyłam imbir, papryczkę chili oraz czosnek przez około 1 minutę, dodałam papryki, cebulkę oraz marchewki. Smażyłam całość kolejne 5 minut mieszając często. Dodałam podsmażony schab, sos i szczypiorek. Gotowałam jeszcze kilka minut, aż sos zgęstniał. Tak przygotowaną Wieprzowinę Pięć Smaków podałam z dzikim ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz