28 lutego 2014

Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce,
czyli pyszna alternatywa dla schabowego.

 

Boczniaki to grzyby dostępne przez cały rok. Jestem przekonana, że jak je ktoś spróbuje raz to na pewno wraca do tego pysznego grzyba. 
Ja dziś Wam polecam w wersji w panierce.


Potrzebne składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 1 jajko
  • mąka
  • tarta bułka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
Na początku, boczniaki umyłam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Następnie, grzyby doprawiłam solą i pieprzem z obu stron. Panierowanie boczniaków zaczęłam od obtoczenia w mące, potem w  jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyłam na oliwie z oliwek i maśle, z obu stron na złoty kolor. Podałam z puree z ziemniaków oraz surówką z warzyw. Smacznego!

2 komentarze: