Polędwiczki z sosem z sera pleśniowego,
czyli szybkie, a zarazem wykwintne danie.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego to wykwintne danie nadające się na wszelkie okazje. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 3 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 50 g sera pleśniowego LAZUR
- pieprz świeżo mielony
Na początku, polędwiczkę oczyściłam z tłuszczu i błonek, następnie pokroiłam ją w plastry 1,5 cm. Rozbiłam palcami każdy plaster, pamiętajcie nie należy używać tłuczka do mięsa. Plastry posoliłam i posypałam obficie świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i masło. Każdy plaster polędwicy smażyłam po około 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumieniły. W między czasie na patelnię nałożyłam śmietanę i ser pleśniowy pokrojony w mniejsze kawałki, na małym ogniu podgrzewałam, aż ser się rozpuścił, a śmietana podgrzała( śmietana nie może się zagotować). Gotowe polędwiczki podałam z sosem serowym oraz natką pietruszki. Polędwiczki doskonale smakują z ziemniakami oraz sałatką z kapusty lodowej i warzyw. Smacznego!
Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńA pleśniowy ser dopełnia smakowitą całość.
Dokładnie tak, idealnie to ujęłaś:) Polecam :)
UsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuń