Ziemniaczana zapiekanka z szynką,
czyli pyszna i sycąca kolacja.
Ziemniaczana zapiekanka z szynką to nieskomplikowana, sycąca pachnąca przyprawami propozycja kolacji bądź obiadu. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 400 g ziemniaków
- 100 g szynki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki śmietany 18%
- 50 g sera edam
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- tymianek
- słodka papryka
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, ziemniaki obrałam i pokroiłam z cienkie
plastry. Następnie zalałam je wodą w garnku, posoliłam i doprowadziłam do
wrzenia i gotowałam jeszcze 5 minut, aż były miękkie, ale nie rozpadały się. Szynkę i cebulę pokroiłam w kostkę, następnie na łyżce masła i odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam, aż szynka i cebula zarumieniły się. Formę 18 cm x 18 cm wysmarowałam masłem na dnie
ułożyłam warstwę z ziemniaków , doprawiłam tymiankiem, papryką słodką i pieprzem. Następnie warstwa z szynki i cebuli.I kolejna warstwa z ziemniaków, które doprawiłam przyprawami jak pierwszą warstwę. W miseczce wymieszałam śmietanę i jajko, masą polałam trzy warstwy zapiekanki. Ostatnia warstwa jest z startego sera. Całość jeszcze posypałam tymiankiem. Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz