Mini tarta z serem pleśniowym,
orzechami włoskimi i porami,
czyli pyszne połączenie smaków.
Uwielbiam połączenie sera pleśniowego z orzechami włoskimi. Dzisiaj proponuje Wam Mini Tartę z tymi dwoma pysznymi składnikami, których smak podkreśla jeszcze pora. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 70 g sera pleśniowego Lazur
- 40 g orzechów włoskich
- 20 cm pora
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, płat ciasta francuskiego pokroiłam na 4 równe części i dwie
z nich smarowałam rozbełtanym jajkiem. W
pozostałych dwóch częściach wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka
około 1 cm. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam na niej pora pokrojonego w plastry.Orzechy włoskie uprażyłam na suchej patelni teflonowej, aż się zarumieniły. Ser pleśniowy pokroiłam w małą kostkę. Środek mini tart wyłożyłam porami, orzechami włoskimi oraz serem pleśniowym. W miseczce wymieszałam resztę jajka oraz śmietanę i sól z pieprzem. Tak przygotowanym sosem polałam farsz tarty. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz