Pulchne racuchy z jabłkami,
czyli łatwe i szybkie danie.
Smak takich Pulchnych racuchów z jabłkami pamiętam z dzieciństwa.
Idealne tak samo na śniadanie jak i na obiad. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 1 jabłko
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Na początku, oddzieliłam białko od żółtka. Białko ubiłam na sztywną pianę. W miseczce umieściłam żółtko, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, szczyptę soli i mleko. Wszystko razem wymieszałam, aż uzyskałam konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodałam jabłko pokrojone w kostkę oraz pianę z białek i delikatnie wszystko razem wymieszałam. Racuchy smażyłam na rozgrzanej z oliwy z oliwek. Podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego!
racuchy z jabłkami mojej mamy to moje najulubieńsze danie;)
OdpowiedzUsuń