Brunatne pieczarki w czerwonym winie
z czosnkiem,
czyli aromatyczne danie z Hiszpanii.
Brunatne pieczarki w czerwonym winie z czosnkiem to danie popularne w Hiszpanii. Doskonałe jako dodatek, ale ja polecam z chlebem jako samodzielne danie. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 250 ml pieczarek brunatnych
- 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Na początku, pieczarki dobrze umyłam i wysuszyłam. W rondelku rozgrzałam oliwę i masło na średnim ogniu. Kiedy masło się rozpuściło, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, dusiłam kolejną minutę, mieszając. Dodałam wino czerwone, zagotowałam. Następnie dodałam pieczarki i dusiłam pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie doprawiłam solą i pieprzem, zdjęłam pokrywkę i dusiłam kolejne 3 minuty, aż sos zgęstniał. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny i posypałam natką pietruszki. Smacznego!
Bardzo lubię takie pieczarki, i w czerwonym winie czyli szlachetnie... Podoba mi się ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuń