Zupa chlebowa,
czyli sycąca, aromatyczna zupa-krem.
Zupę z chleba robi się szybko. Do zrobienia tej zupy wykorzystujemy czerstwe pieczywo. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 200 g czerstwego chleba razowego
- 1 duża cebula
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżki majeranku
- 100 g wędzonego boczku
- śmietana 18%
- pieprz
Na początku, chleb oraz cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie oliwy na patelni, aż się zarumieniły. Następnie chleb i cebulę zlałam bulionem, dodałam kmin i majeranek oraz pieprz. Całość gotowałam na dużym ogniu około 15 minut. W miedzy czasie boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam boczek na skwarki. Kiedy zupa była gotowa, użyłam blendera aby uzyskać konsystencję kremu. Zupę podałam z łyżką śmietany i skwarkami z boczku. Smacznego!
Wyszło pysznie, sama jestem w szoku że ta taka fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam!
Usuń