Piwne placki z sosem cytrynowym i borówkami,
czyli smacznie i słodko.
Inspiracją do zrobienia tego pysznego dania był dla mnie kucharz Tomek Jakubiak i jego propozycja tego dania w telewizji Kuchnia +. Nie przepadam z piwem, ale w wersji z plackami, to był strzał w dziesiątkę, do tego cytrynowy sos i słodkie borówki. Polecam!
Potrzebne składniki:
Placki:
- 1/3 szklanki piwa pszennego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 30 g masła roztopionego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 1 cytryna -sok
- 150 g cukru pudru
Na początku, mąkę, jajko, piwo i mleko oraz proszek do pieczenia wymieszałam łyżką. Dodałam masło i z pomocą blendera wymieszałam na jednolitą masę. Patelnie teflonową za pomocą pędzelka posmarowałam oliwą i smażyłam placki z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odstawiłam. W miseczce utarłam żółtka z częścią cukru, dodawałam po trochu masło i cukier puder oraz sok z cytryny. Całość mieszałam na parze, tak długo aż składniki się ze sobą idealnie połączyły. Piwne placki podałam z sosem cytrynowym i borówkami. Smacznego!
A dosłownie przed minutą na internetowej kuchni+ oglądałam te placuszki :) Piwnych placków jeszcze nie jadłam, ale za to lemon curd zajadam się ze smakiem- jest cudowny! :)
OdpowiedzUsuńMnie jak widzisz Tomek skusił aby te placki zrobić:) Polecam, bo naprawdę mają oryginalny smak:) Pozdrawiam!
Usuń