Placki z cukinią i bakłażanem,
czyli wegetariański obiad.
Tak mi zasmakowały placki z cukinią, że dziś Wam przeakcentuję trzeci już przepis tego typu placków. Moja dzisiejsza propozycja to Placki z cukinią i bakłażanem. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pieprz czarny
- sól
- olej rzepakowy
Na początku, cukinię i bakłażana starłam na tartce na grubych oczkach i posypałam solą, odstawiałam na 5 minut. Po tym czasie odciskałam warzywa z nadmiaru wody. Do cukinii i bakłażana dodałam mąkę, jajko i cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawiłam przyprawami i wymieszałam. Placki smażyłam na rumiany kolor z bu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Placki doskonale smakują same, ale można je jeść także z sosem pomidorowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz