Polędwiczki wieprzowe z sosem pieprzowym,
czyli pyszne i wyraźne w smaku danie.
Polędwiczki wieprzowe robi się szybko, a z sosem pieprzowym, który podkreśla ich smak to połączenie idealne. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 osoby
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2/3 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- 3,5 łyżki pieprzu w ziarnach
- sól
Na początku, polędwiczkę pokroiłam na 2 cm plastry, które w placach rozgniotłam, następnie doprawiłam je pieprzem i solą. Pieprz rozmiażdżyłam w moździerzu. W kubeczku wymieszałam śmietanę z bulionem i pieprzem. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podmazyłam polędwiczki w obu stron, aby się zarumieniły. Mięso przełożyłam do miseczki. Na patelnie dodałam masło i posmażyłam cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam śmietanę z bulionem i pieprzem. Dodałam wcześniej podsmażone mięso i całość doprawiam solą i dusiłam 15 minut, aż sos zgęstniał, a polędwiczki się podusiły. Polędwiczki z sosem pieprzowym podałam z puree. Smacznego!
Gdyby tylko nie było tych błędów...
OdpowiedzUsuń