Chłodnik marchewkowy z orzechami,
czyli obiad idealny w upalny dzień.
Chłodnik marchewkowy z orzechami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego chłodnika z botwinki. Przepis na ten chłodnik znam z Twojego Stylu. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2-3 porcje.
- 500 g marchewek
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g orzechów laskowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki
- listki mięty
- oliwa z oliwek
Na początku, marchewki obrałam i starłam na dużych oczkach na tarce. Orzechy uprażyłam na patelni. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę. W garnku wymieszałam marchewki, bulion warzywny, sok z cytryn, cebulę i czosnek oraz 80 g orzechów pokrojonych drobno. Doprawiłam octem, sola i pieprzem. Za pomocą blendera uzyskałam gładką masę. Zupę wstawiłam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie Chłodnik marchewkowy podałam polany oliwą z oliwek i natką pietruszki, liśćmi mięty oraz orzechami laskowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz