Kartoffelsalat w wersji śródziemnomorskiej,
czyli smaczna i pożywna kolacja.
Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana w wersji śródziemnomorskiej. Sałatki tego typu są wizytówką kulinarną Niemiec. Dziś Wam proponuję Kartoffelsalat w wersji pełnej aromatów śródziemnomorskich. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 ogórki kiszone
- 7 oliwek zielonych
- 1 cebula czerwona
- 6 pomidorów cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- sól
Na początku, ziemniaki i ogórki pokroiłam w większą kostkę. Pomidory suszone pokroiłam w paski, a oliwki zielone w plastry. Czerwona cebulę pokroiłam w pióra. Pomidorki cherry ( z mojego ogródka na balkonie :) ) pokroiłam na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszałam. Oliwę z oliwek wymieszałam z octem winnym oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polałam sałatkę i wymieszałam. Gotową Kartoffelsalat wstawiłam do lodówki na 1h, aby się schłodziła. Smacznego!
Świetna kompozycja smakowa, sądzę, że nada się również na letni lunch.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :) Sałatka jest sycąca! Pozdrawiam:)
Usuń