Cannelloni ze szpinakiem i ricottą,
czyli pyszne danie włoskie.
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem to danie tak samo smaczne jak łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 10 rurek makaronu cannelloni
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotty
- 60 g mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Sos beszamelowy:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatałowa
- pieprz
- sól
Na początku, szpinak umyłam i poszatkowałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i czosnek około 3 minut, dodałam szpinak. Doprawiłam solą i pierzem. Szpinak podsmażałam około 15 minut, aż woda cała wyparowała, a szpinak był miękki. Tak przygotowany szpinak odstawiłam do przestygnięcia. Kiedy szpinak był zimny, wymieszałam go z ricottą i połową startej na tartce mozzarelli. Uzyskanym farszem, za pomocą małej deserowej łyżeczki, napychamy rurki. Foremkę wysmarowałam masłem. Następnie robiłam sos beszamelowy. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę. Dokładnie wymieszałam, aby oba składniki się połączyły. Dodałam mleko, doprawiłam gałką muszkatałową oraz pieprzem i solą. Cały czas mieszając gotowałam około 10 minut, aż sos zgęstniał. Na dno foremki wylałam cienką warstwę sosu, ułożyłam ciasno rurki z farszem. Rurki zalałam pozostałym sosem, tak aby wszystkie rurki były pokryte sosem. Na wierzchu posypałam pozostałą mozzarellą. Zapiekałam 35 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!
Coś pysznego :) Lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też uwielbiam :)
Usuń