5 czerwca 2014

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą,
czyli pyszne danie włoskie.


Cannelloni ze szpinakiem i ricottą  pod beszamelem to danie tak samo smaczne jak łatwe w przygotowaniu. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 10 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotty
  • 60 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Sos beszamelowy:
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • sól
Na początku, szpinak umyłam i poszatkowałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i czosnek około 3 minut, dodałam szpinak. Doprawiłam solą i pierzem. Szpinak podsmażałam około 15 minut, aż woda cała wyparowała, a szpinak był miękki. Tak przygotowany szpinak odstawiłam do przestygnięcia. Kiedy szpinak był zimny, wymieszałam go z ricottą i połową startej na tartce mozzarelli. Uzyskanym farszem, za pomocą małej deserowej łyżeczki, napychamy rurki. Foremkę wysmarowałam masłem. Następnie robiłam sos beszamelowy. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę. Dokładnie wymieszałam, aby oba składniki się połączyły. Dodałam mleko, doprawiłam gałką muszkatałową oraz pieprzem i solą. Cały czas mieszając gotowałam około 10 minut, aż sos zgęstniał. Na dno foremki wylałam cienką warstwę sosu, ułożyłam ciasno rurki z farszem. Rurki zalałam pozostałym sosem, tak aby wszystkie rurki były pokryte sosem. Na wierzchu posypałam pozostałą mozzarellą. Zapiekałam 35 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!

2 komentarze: