Granola,
czyli zdrowe i pyszne śniadanie.
Inspiracją do zrobienia tej Granoli był Gordon Ramsay i jego przepis na to pyszne danie. Troszkę jego przepis zmodyfikowałam i teraz prezentuję. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 duży słoik
- 100 g płynnego miodu
- 1/2 laski wanilii
- 150 g płatków owsianych
- 20 g amarantusa ekspandowanego*
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 50 g migdałów całych
- 35 g ziaren dyni
- 35 g ziaren słonecznika
- 25 g sienia lnianego
- 100 g suszonej żurawiny
- szczypta soli
Na początku, płynny miód z ziarnami wanilii z połowy laski zagrzałam, aby smaki się wymieszały. W między czasie wszystkie składniki suche, czyli: płatki owsiane, amarantus, otręby pszenne, migdały, dynia, słonecznik oraz sienie lniane i sól. Do składników suchych dodałam miód z wanilią i wymieszałam. Blachę z piekarnika w wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nią maskę. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. 2-3 razy mieszałam podczas pieczenia. Po 25 minutach granolę wyjęłam i wystudziłam. Następnie dodałam żurawinę i wymieszałam. I domowa Granola jest gotowa. Najlepiej smakuje z mlekiem albo jogurtem naturalnym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz