Krem z brokułów z rukolą,
czyli aromatycznie i dietetycznie.
Krem z brokułów z rukolą z migdałami to propozycja niezwykle aromatycznego i dietetycznego obiadu od Ani Lewandowskiej*. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
- 1/2 brokuła
- 1/2 średniego selera
- 1 duża marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść rukoli
- płatki migdałów
Na początku, obrałam marchewkę oraz seler i pokroiłam w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyłam czosnek i cebulę, aż się zeszkliła. W między czasie brokuł, seler i marchewkę gotowałam do miękkości warzyw, około 15 minut, w wodzie z solą, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kiedy warzywa były miękkie wyjęłam je z garnka w którym się gotowały, pozostawiając wodę z przyprawami. Warzywa oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, zmiksowałam na gładki krem, dodałam rukolę oraz chili i ponownie zmiksowałam, następnie dolewałam wody z przyprawami, w której gotowały się warzywa, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość jeszcze raz zagotowałam około 2-3 minut. Gotowy Krem z brokułów z rukolą podałam z prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
*Anna Lewandowska- polska sporstmenka, specjalista do spraw żywienia, mistrzyni karate. Prywatnie żona Roberta Lewandowskiego.
Piękny kolor! Uwielbiam brokuły, na pewno smakowało obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
Bardzo dziękuję :) Tak, krem jest pyszny! Polecam :)
UsuńRównież pozdrawiam i już zaglądam na Twojego bloga :)
Kiedy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem? malajaa
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam opis :) Podsmażoną cebulę z czosnkiem należy dodać do ugotowanych warzyw tuż przed zmiksowaniem :)
Usuń