5 czerwca 2014

Crumble z truskawkami

Crumble z truskawkami,
czyli truskawki zapiekane pod migdałową kruszonką.


Crumble z truskawkami, to propozycja pysznego deseru. Polecam!


Potrzebne składniki:
Przepis na 2 foremki 
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • cukier waniliowy
Kruszonka:

  • 50 g ziemnego masła
  • 70 g mąki
  • 45 g cukru brązowego
  • 40 g płatków migdałowych


Na początku, foremki o średnicy 11 cm wysmarowałam masłem i ułożyłam
warstwę truskawek pokrojonych w plastry, posypałam łyżeczka cukru brązowego i posypałam odrobiną  cukru waniliowego. W osobnej miseczce umieściłam zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki, mąkę i cukier brązowy oraz płatki migdałów. Mieszam palcami tak długo, aby całość miała konsystencje " mokrego piasku".  Kruszonkę umieściłam na truskawkach. Tak przygotowane foremki z truskawkami i kruszonką piekłam w piekarniku do 180 stopni około 25 minutSmacznego!

1 komentarz: