3 czerwca 2014

Pulpety z czerwonej soczewicy z ostrym sosem serowym

Pulpety z czerwonej soczewicy 
z ostrym sosem serowym,
czyli pyszne danie wegetariańskie.


Pulpety z czerwonej soczewicy w ostrym sosie pomidorowo-serowym to pyszne danie według przepisu Karola Okrasy. Polecam!


Potrzebne składniki:
Przepis na 8 pulpetów
  • 100 g suchej soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego naturalnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka kropel sosu Tabasco
Sałatka:
  • 1 pomidor
  • 6 oliwek zielonych (lub czarnych)
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
  • sól 
Na początku, soczewicę gotowałam 10 minut. Kiedy była gotowa, połowę zmieliłam w blenderze, dodałam chleb tostowy, który także zmieliłam. Do uzyskanej masy dodałam pozostałą część soczewicy. Całość wymieszałam. Dodałam jajko i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Całość doprawiłam solą i pierzem i wymieszałam. Dodałam pogniecione płatki kukurydziane i mąkę, aż uzyskałam pożądaną konsystencję. Na koniec dodałam natkę z pietruszki. Z powstałej masy uformowałam pulpety, które gotowałam 7 minut we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Sos powstał z podgrzania śmietanki do której dodałam przecier pomidorowy i dobrze wymieszałam oba składniki. Następnie dodawałam partiami kawałki sera topionego, mieszając czekałam, aż się rozpuścił. Na koniec dodałam kilka kropel sosu Tabacso. Ugotowane pulpety obtoczyłam w sosie. Sałatkę zrobiałam z pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w paski, do tego oliwki przekrojone na pół. Na koniec dodałam natkę pietruszki. Polałam oliwą z oliwek i doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam. Pulpety z czerwonej soczewicy w sosie pomidorowo-serowym z sałatką pomidorowo-oliwkową. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz