Pulpety z czerwonej soczewicy
z ostrym sosem serowym,
czyli pyszne danie wegetariańskie.
Pulpety z czerwonej soczewicy w ostrym sosie pomidorowo-serowym to pyszne danie według przepisu Karola Okrasy. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 8 pulpetów
- 100 g suchej soczewicy czerwonej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- 3 kromki chleba tostowego
- 1 cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g serka topionego naturalnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kilka kropel sosu Tabasco
- 1 pomidor
- 6 oliwek zielonych (lub czarnych)
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, soczewicę gotowałam 10 minut. Kiedy była gotowa, połowę zmieliłam w blenderze, dodałam chleb tostowy, który także zmieliłam. Do uzyskanej masy dodałam pozostałą część soczewicy. Całość wymieszałam. Dodałam jajko i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Całość doprawiłam solą i pierzem i wymieszałam. Dodałam pogniecione płatki kukurydziane i mąkę, aż uzyskałam pożądaną konsystencję. Na koniec dodałam natkę z pietruszki. Z powstałej masy uformowałam pulpety, które gotowałam 7 minut we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Sos powstał z podgrzania śmietanki do której dodałam przecier pomidorowy i dobrze wymieszałam oba składniki. Następnie dodawałam partiami kawałki sera topionego, mieszając czekałam, aż się rozpuścił. Na koniec dodałam kilka kropel sosu Tabacso. Ugotowane pulpety obtoczyłam w sosie. Sałatkę zrobiałam z pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w paski, do tego oliwki przekrojone na pół. Na koniec dodałam natkę pietruszki. Polałam oliwą z oliwek i doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam. Pulpety z czerwonej soczewicy w sosie pomidorowo-serowym z sałatką pomidorowo-oliwkową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz