Chicken Punch Puran,
czyli Kurczak z warzywami w stylu indyjskim.
Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie z przyprawą PUNCH PURAN i z dodatkiem przecieru pomidorowego PUDLISZKI. Smacznego!
Potrzebne składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 ziemniak czerwony
- 1 marchewka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki przyprawy PUNCH PURAN*
- 1 łyżeczka przyprawy GARAM MASALA
- 1/2 łyżki przecieru pomidorowego PUDLISZKI
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- natka pietruszki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
Na początku, kurczaka pokroiłam w większą kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym i paście curry i odstawiłam na 15 minut. W między czasie, imbir, czosnek i cebulę, obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Papryki, obraną marchewkę i czerwonego ziemniaka, pokroiłam w większą kostkę. W rondelku podgrzałam oliwę i z oliwek, dodałam cebulę, imbir i czosnek, podsmażyłam mieszając około 3 minut. Dodałam przyprawę PUNCH PURAN i podsmażałam mieszając kolejne 3 minuty. Dodałam jogurt i przecier pomidorowy, wymieszałam. Po 2 minutach dodałam kawałki kurczaka, wymieszałam całość i dusiłam 5 minut. Dodałam warzywa i śmietankę. Całość wymieszałam i doprawiłam przyprawą GARAM MASALA. Zmniejszyłam ogień i dusiłam kolejne 20 minut, aż warzywa były miękkie. Gotowe danie posypałam natka pietruszki i podałam z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz