17 czerwca 2014

Granola

 Granola,
czyli zdrowe i pyszne śniadanie.


Inspiracją do zrobienia tej Granoli był Gordon Ramsay i jego przepis na to pyszne danie. Troszkę jego przepis zmodyfikowałam i teraz prezentuję. Polecam!

Potrzebne składniki:
Przepis na 1 duży słoik
  • 100 g płynnego miodu
  • 1/2 laski wanilii
  • 150 g płatków owsianych
  • 20 g amarantusa ekspandowanego*
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 50 g migdałów całych
  • 35 g ziaren dyni
  • 35 g ziaren słonecznika
  • 25 g sienia lnianego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
* u Gordona jest preparowany ryż

Na początku, płynny miód z ziarnami wanilii z połowy laski  zagrzałam, aby smaki się wymieszały. W między czasie wszystkie składniki suche, czyli: płatki owsiane, amarantus, otręby pszenne, migdały, dynia, słonecznik oraz sienie lniane i sól. Do składników suchych dodałam miód z wanilią i wymieszałam. Blachę z piekarnika w wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nią maskę. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. 2-3 razy mieszałam podczas pieczenia. Po 25 minutach granolę wyjęłam i wystudziłam. Następnie dodałam żurawinę i wymieszałam. I domowa Granola jest gotowa. Najlepiej smakuje z mlekiem albo jogurtem naturalnym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz